Sofia Winiarski
Sofia Winiarski är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har efter sin masterexamen 2022 snabbt etablerat sig som en eftertraktad gäst hos ett flertal svenska orkestrar. Hon lovordas ofta för sin energi och för sin uttrycksfulla gestik.
Sofia har en gedigen musikalisk bakgrund som organist och dragspelare. Innan musiken tog över som heltidssyssla hann hon dock studera vid både Handelshögskolan i Stockholm och HEC i Paris, vilket resulterade i ett arbete på FN:s World Food Programme i Rom och Svenska FN-representationen i New York.
Andreas Hanson
Dirigenten Andreas Hanson är en sann förespråkare för konstens betydelse i samhället och gör ett stort intryck på både musikälskare och ny publik med sitt hantverk. Andreas studerade dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, hos Sir Andrew Davis i London och Carlo Maria Giulini i Milano.
Han gästar ständigt alla större svenska orkestrar och framträder som gästdirigent i Europa. Som skivartist har han spelat in närmare 20 skivor för BIS, Serpent och Chandos. Med stark passion för samtida musik har Hanson uruppfört över hundra samtida verk. Han har en stor repertoar som inkluderar musik från Haydn och Mozart fram till dagens kompositörer, inklusive symfonier av Beethoven, Brahms, Nielsen, Schubert, Schumann och Sibelius.
Efter decennier som chefsdirigent för nationella blåsensembler har Andreas även byggt upp en omfattande repertoarkunskap om nordiska musikskatter och symfonisk blåsmusik. Han har ett stort engagemang i nästa generations musiker och dirigenter och i framtidens musikskapande. Han har varit docent i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan och arbetar med ett nationellt program för dirigenter.
Andreas har tidigare dirigerat Linköpings Symfoniorkester vid flera tillfällen. 1999 fick han Crusellstipendiet för unga svenska dirigenter.
Alberto Hold Garrido
Den dansk-spanske Alberto Hold Garrido utbildade sig 1991-1994 till dirigent vid Sibelius-Akademin i Helsingfors för professor Jorma Panula. Han gjorde sin debut i operasammanhang 1996 med Giuseppe Verdis I due Foscari på Nationaloperan i Helsingfors, där han har varit en återkommande gäst i nu 25 år.
Mellan 2000-2003 var Alberto chefdirigent för Kungliga Operan i Stockholm, där han var ansvarig för ett flertal produktioner.
Mellan 1996-2009 dirigerade han vid operafestivalen i finska Nyslott, och han har också dirigerat operaproduktioner och konserter i Malmö, Dalhalla och i Vadstena här i Sverige.
Som gästdirigent inom både opera- och symfoniområdet har Alberto framträtt i de skandinaviska länderna, Finland, Estland, Lettland, Ryssland, Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, Belgien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Storbritannien, Sydamerika, Kina och Sydkorea.
Han har dirigerat nästan alla finska orkestrar och mellan 2013-2018 var han huvuddirigent för finska Kuopio Symfoniorkester.
Hans repertoar är särskilt centrerad kring den italienska operalitteraturen, med tonvikt på operorna av Verdi och Puccini, och den klassisk-romantiska och senromantiska symfoniska repertoaren.
Maria Itkonen
Den unga och mångsidiga Maria Itkonen dirigerar symfoniorkestrar, samtida ensembler och opera. Hon har arbetat med bl.a Sveriges Radios Symfoniorkester, Tammerfors filharmoniska orkester och Åbo filharmoniska orkester.
Hösten 2022 gjorde hon sin operadebut med Folkoperans uppsättning av Norma.
Itkonen föddes i Joutseno Finland och började sina musikstudier vid 6 års ålder. Hon har studerat violin vid Sibelius-Akademin, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien och Amsterdams konservatorium och dirigering vid Panula-Akademin i Finland med professor Jorma Panula och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har deltagit i mästarklasser på Royal Opera House London och Jukka-Pekka Saraste’s LEAD!- Academy.
Innan hon började dirigera arbetade Itkonen som gästkonsertmästare i ledande europeiska orkestrar som WDR Sinfonieorchester Köln och Lucern Symphony Orchestra. Hon har haft en fast konsertmästartjänst i Tammerfors filharmoniska orkester och Kuopio symfoniorkester.